Beneficii si valori nutritionale ale portocalelor - Totul Bio

Beneficii si valori nutritionale ale portocalelor

Probabil multi dintre voi stiti ca portocalele sunt o sursa importanta de vitamina C, insa, acestea asigura mult mai multi nutrienti decat atat. Acestea sunt printre cele mai consumate citrice din lume, iar o singura portocala contine peste 60 de flavonoide si peste 170 de fitonutrienti.

Consumul regulat de portocale reprezinta o modalitate eficienta de a-ti asigura o parte din suplimentele de care organismul are nevoie. Citricele ajuta organismul sa absoarba mai usor nutrientii, recomandat fiind sa se consume fructul intreg, adica si pielita. Prin stoarcere, o parte din nutrienti se pierd, in special fibrele care ajuta la incetinirea absorbtie de zahar.

beneficii portocale

Ce nutrienti contin portocalele?
Fructul are un continut scazut de calorii, nu contine grasimi saturate sau colesterol, in schimb sunt bogate in fibre dietetice si pectina. Pectina, prin virtutea sa este considerat un laxativ, ajuta la protejarea mucoasei colonului prin scaderea timpului de expunere la substantele toxice, precum si prin legarea la substantele chimice care cauzeaza cancer de colon.

Portocalele, si in special toate citricele, reprezinta o sursa excelenta de vitamină C (asigura 48,5 mg pe 100 g, aproximativ 81% din DRI). Fructele portocalii contin o varietate de substante fitochimice. Hesperetin, naringin și naringenin sunt flavonoide gasite in marea majoritate a citricelor. Naringenin are un efect bioactiv asupra sanatatii oragnismului ca antioxidant, anti-inflamator si modulator al sistemului imunitar. De asemenea, s-a demonstrat ca această substanta reduce leziunea oxidanta la studiile ADN in vitro.

Portocalele contin, de asemenea, nivele cantitati insemnate de vitamina A si alti antioxidanti flavonoidici, cum ar fi α si β-caroten, β-criptoxantina, zeaxantina si luteina. Acesti compusi au de asemenea proprietati antioxidante. Vitamina A este necesara si pentru mentinerea mucoasei sanatoase, a pielii si este esentiala pentru o vedere buna.

Portocalele sunt o sursa bogata in complexul vitaminic B, cum ar fi tiamina (B1), piridoxina (B6) si acidul folic (B9). Fructele portocalii contin, de asemenea, o cantitate de minerale cum ar fi potasiu si calciu. Potasiul este o componenta importanta a fluidelor celulare si a organismului, care ajuta la controlul ritmului cardiac si al tensiunii arteriale.


Hai sa vedem care sunt sunt si beneficiile portocalelor:

Previn cancerul
Studiile au demostrat ca citricele ajuta la lupta impotriva cancerului. Astfel, un studiu australian a aratat ca acestea ar putea reduce riscul de cancer de stomac, laringe si faringe cu pana la 40 - 50%. Portocalele sunt o sursa puternica de vitamina C, un antioxidant asociat cu un risc redus de cancer de colon si alte tipuri de cancer. Portocalele contin multe alte proprietati de vindecare, precum si fitonutrienti precum antocianii care au proprietati anticancer.

Ajuta in lupta impotriva cancer-ului pulmonar si a bolilor respiratorii
Portocalele contin cantitati importante de carotenoid numit beta-cryptoxantin. Un studiu din 2003 publicat în "Biomarkerii si prevenirea epidemiologiei cancerului" a constatat ca alimentele bogate in beta-cryptoxantina, cum ar fi portocalele, au sprijinit sanatatea aparatului respirator si au redus riscul de cancer pulmonar cu 27%.

Continut bogat in vitamina C
Vitamina C este principalul antioxidant solubil in apa din organism, responsabil pentru prevenirea deteriorarii radicalilor liberi ai celulelor si a ADN-ului. Doar o portocala (sau mai exact 131 de grame) asigura 116% din cantitatea de Vitamina C necesara unui adult. Aceasta este recunoscuta si pentru capacitatea sa de a stimula sistemul imunitar. De asemenea, contribuie la scaderea tensiunii arteriale, la reducerea nivelului de plumb din sange si la sustinerea sanatatii ochilor, ceea ce poate reduce riscul de cataracta.

Continut ridicat de fibre dietetice
Portocalele sunt o sursa buna de fibre dietetice, furnizand aproximativ 12,5% din doza zilnica recomandata. Fibrele ajuta la sustinerea unui sistem digestiv sanatos si pot ajuta la scaderea in greutate prin echilibrarea metabolismului. Fibrele ajuta de asemenea la reducerea colesterolului si la echilibrarea nivelului zaharului din sange.

Cantitate mare de potasiu
Portocalele sunt o sursa buna de potasiu. Acesta ajuta la scaderea tensiunii arteriale si sprijina sanatatea inimii. De asemenea, este esential pentru mentinerea unei densitati osoase optime. Deficienta de potasiu este asociata cu o boala osoasa, cum ar fi osteoporoza.

Au proprietati anti-inflamatoare
Studiile arata ca portocalele pot oferi beneficii antiinflamatorii datorita unui fitonutrient numit herperidin. Inflamatia cronica poate contribui la aparitia bolilor cardiovasculare, cancer, artrita si multe alte afectiuni. Vitamina C este, de asemenea, asociata cu un risc redus de boli inflamatorii, cum ar fi astmul, osteoartrita și artrita reumatoida.

Ajuta la prevenirea imbatranirii pielii
Exista un motiv pentru care portocalele sunt utilizate in mod uzual in industria frumusetii. Mai multe produse de frumusețe, inclusiv creme de fata, masti, lotiuni, geluri de dus, contin extract de portocale ca ingredient cheie. Aceasta deoarece vitamina C prezenta in portocale ajuta la prevenirea leziunilor pielii prin eliminarea radicalilor liberi. Vitamina C, fiind implicata in sinteza colagenului, o componenta importanta pentru a mentine aspectul si textura generala a pielii, previne imbatranirea prematura si incretirea pielii.

Ajuta la dezvoltarea activitatii creierului
Acidul folic sau vitamina B9 prezenta in portocale promoveaza dezvoltarea creierului. De fapt, aceste substante nutritive fac din portocala un fruct sanatos pentru femeile gravide, deoarece previn aparitia tulburarilor neurologice. Portocalele contin, de asemenea, fitonutrienti numiti polifenoli care joaca un rol important in dezvoltarea functiilor de invatare si memorale.

Stopeaza caderea parului
Portocalele, prin continutul ridicat de vitamina C, care este necesar pentru producerea de colagen care, este la randul sau responsabila pentru pastrarea tesuturilor capilare sanatoase.

Benefice pentru sanatatea stomacului
Nu in ultimul rand, printre beneficiile portocalelor se numara si cele prin care sustin sanatatea stomacului. Studiile au descoperit ca portocalele pot ajuta la tratarea stomacului, cum ar fi sindromul intestinului iritabil si diareea. De asemenea, se crede ca ajuta la combaterea ulcerului la stomac si pot contribui la reducerea riscului de aparitie a cancerului de stomac. Studiile au demonstrat ca acestea consumate zilnic pot reduce aparitia bacteriilor H. pylori si poate reduce riscul de infectii.

Cunosti si alte beneficii ale portocalelor? Spuneni-le, lasand un comentariu mai jos!


Vezi si cateva retete pe baza de portocale.








Trimiteți un comentariu

Designed by OddThemes | Distributed by Gooyaabi Templates