7 beneficii dovedite ale sucului proaspat de morcovi - Totul Bio

7 beneficii dovedite ale sucului proaspat de morcovi

Morcovii sunt una dintre cele mai consumate legume din lume si au fost si de-a lungul istorie, indiferent de forma in care erau comsumati: cruzi, gatiti sau sub forma de sucuri.

Marea majoritate sunt cunoscuti pentru culoarea portocalie, insa ei exista intr-o varietate de culori: violeti, galbeni, albi sau rosii.

morcovi diverse culori
Sursa foto: Groworganic.com
Morcovii isi obtin culoarea de la antioxidantii numiti carotenoizi. Unul dintre aceste carotenoide este beta-carotenul. Nenumarate studii au demonstrat ca beta-carotenul este esential pentru intarirea sistemului imunitar, pentru protejarea sanatatii pielii si a ochilor si pentru combaterea efectelor cauzate de radicalii liberi care pot provoca diverse forme de boli cronice, cum ar fi cancerul si bolile de inima.

Sucul proaspat de morcovi joaca un rol foarte esential in sanatatea organismului, de la echilibrarea zaharului din sange, combaterea inflamatiilor, la curatarea rinichilor,  protejarea vederii, buna funcționare a creierului si pana la lupta impotriva leucemiei.

Top 7 beneficii ale sucului proaspat de morcovi


1. Protejeaza sanatatea ochilor

Trei dintre cele mai esentiale elemente pentru sanatatea ochilor sunt: beta-carotenul, luteina si zeaxantina. Datorita lipsei de beta-caroten pot sa apară diferite forme de tulburari oculare - inclusiv degenerescenta maculara si chiar orbirea. Luteina si zeaxantina, reduc riscul pierderii vederii odata cu varsta.

Un pahar de 250 ml de suc de morcovi asigura 400% din necesarul de vitamina A.

De asemenea, vitamina A este unul dintre cei mai importanti nutrienti necesari protejarii suprafetei corneei. Deficitul de vitamina A poate duce mai intai la orbire pe timp de noapte, apoi la orbirea permanenta. Deficitul de vitamina A este, de fapt, cauza numarul 1 a orbirii la nivel mondial.

Consumul de suc de morcovi in mod regulat va ajuta sa va mentineti vederea sanatoasa pe tot parcursul vietii.

2. Sursa ridicata de antioxidanti (in special beta-caroten)

Carotenoizii, care se gasesc in morcovi si alte legume portocalii, sunt antioxidanti puternici care pot contribui la reducerea riscului de producere a anumitor boli temporare si de boli cronice grave. Morcovii si sucul de morcovi intaresc sistemul imunitar ajutand la apararea organismului de deteriorarea radicalilor liberi, a bacteriilor daunatoare, a virusilor si a inflamatiilor. In plus, lupta impotriva cancerului prin stoparea deteriorarii structurii ADN-ului si a mutatiilor celulare.

3. Scade riscul pentru boli cardiace si accidente vasculare cerebrale

Consumul de legume de culoare portocalie, scad riscul bolilor cardiovasculare si mentin inima sanatoasa, mai ales la persoanele in varsta.

Morcovii ajuta, de asemenea, la scaderea colesterolului si la cresterea productiei biliare, ceea ce mareste capacitatea organismului de a digera grasimile. Acest lucru nu numai că ajută sistemul digestiv sa absoarba in mod corespunzator nutrientii din alimente dar, influenteaza direct si nivelurile de colesterol bun.


4. Protejeaza impotriva cancerului

Diverse studii arata ca antioxidantii din morcovi sunt capabili sa lupte impotriva celulelor leucemice si pot juca un rol in reducerea riscului aparitie a unora dintre cele mai raspandite tipuri de cancer, inclusiv cancerul ovarian si la san.

5. Important pentru mentinerea sanatatii orale

Nutrientii gasiti in morcovi ajuta la imbunatatirea imunitatii, incluzand capacitatea organismului de a lupta impotriva bacteriilor si a toxinelor care ajung in cavitatea bucala si care locuiesc printre gingii si dintii. Anumite minerale din morcovi sunt antibacteriene si pot ajuta la prevenirea cariilor dentare. Morcovii pot ajuta de asemenea la indepartarea placilor si a petelor de pe dinți, daca sunt consumati dupa mese. In plus, fibrele continute actuoneaza ca o perie in sistemului digestiv, curatand in mod natural bacteriile nedorite dinn intestine, ducand la o digestie mai buna.

6. Îmbunatateste sanatatea pielii si vindeca ranile

Beta carotenul este esential si pentru vindecarea oricarei tip de rani. Daca aveti orice fel de infectie a pielii, taietura sau orice alta rana, sucul de morcov creste abilitatea pielii de a se vindeca mai repede.

7. Sustine sanatatea creierului si a functiilor cognitive

Sucul de morcovi este benefic si in mentinerea sanatatii creierului, ajutând la prevenirea bolii Alzheimer la imbunatatirea memoriei. Responsabili de acest lucru, sunt tot antioxidanti continuti,  deoarece reduc stresul oxidativ din creier care poate slabi sistemul nervos.


Trimiteți un comentariu

Designed by OddThemes | Distributed by Gooyaabi Templates