Uleiul de cocos: 101 beneficii surprinzatoare pentru sanatate, frumusete si gospodarie - Totul Bio

Uleiul de cocos: 101 beneficii surprinzatoare pentru sanatate, frumusete si gospodarie

Pana in prezent, exista peste 1500 de studii care demonstreaza ca uleiul de cocos este unul dintre cele mai sanatoase alimente de pe planeta, fiind considerat un adevarat super-aliment. Care sunt proprietatile care il fac un super-aliment uimitor? Cercetarile au scos la iveala prezenta MCFA sau a acizilor grasi in lant mediu. Aceste grasimi unice includ:
  • Acid caprilic - este un acid gras care are proprietati antibacteriene si antiinflamatorii. Acesta ajuta in cazul infectiilor tractului urinar, a candidozei si intarirea sistemul imunitar. Acidul caprilic ajuta si in procesul digestiv, prin reducerea bacteriilor intestinale "rele" și dezvoltarea bacteriilor "bune". Este recomandat si in tratarea anumitor infectii ale pielii sau acnee.

  • Acid lauric - acesta se gaseste in abundenta in laptele matern si se transforma in substanta numita monolaurina în organism. Monolaurina sa dovedit a fi utila in cresterea imunitatii si combaterea virusurilor si a bolilor. Un alt studiu, in care s-a combinat ulei de nuca de cocos bogat in acid lauric, cu ulei de oregano, a fost mai eficient in combaterea bacteriilor stafilococice decat antibioticele. S-a dovedit a fi preventiva si impotriva unor forme de cancer. Uleiul de nucă de cocos are peste 40% acid lauric, care este cea mai bogata sursa naturala disponibila.

  • Acid capric - o cantitate mica de acid capric se gaseste si in laptele de vaca si de capra, dar este mult mai abundent in uleiul de cocos si cel de palmier. Acidul capric - impreuna cu acidul lauric si acidul caprilic, ajuta la cresterea nivelului de lipoproteine ​​cu densitate mare - HDL sau colesterolul "bun" - in raport cu lipoproteinele cu densitate scazuta - LDL sau colesterolul "rau". 

Aproximativ 62% din uleiurile continute de nuca de cocos sunt alcatuite din trei acizi grasi sanatosi, iar 91% din grasimile din uleiul de nuca de cocos sunt grasimi saturate sanatoase.

beneficii ulei de cocos

Spre deosebire de acizii grasi cu lant lung gasiti in alte uleiuri vegetale, MCFA sunt:
  • mai usor de digerat;
  • nu se depoziteaza ca si strat de grasime;
  • prezinta proprietati antimicrobiene si antifungice;
  • au dimensiuni mai mici, cea ce inseamna ca se absorb mai rapid;
  • sunt usor de procesat de catre ficat, ceea ce inseamna ca sunt transformate imediat in energie, in loc să fie stocate ca si grasime

Printre cele mai importante utilizari ale uleiului de cocos se numara:
  1. in scop cosmetic - masca pentru par, crema hidratanta pentru corp.
  2. pentru sanatate - perfect pentru imbunatatirea sistemului digestiv, fiind si o sursa importanta de acizi grasi. Pe langa acestea, contribuie si la imbunatatirea memoriei, a concentratiei si a sistemului iminitar.
  3. in bucatarie si gospodarie - pentru prajit sau ca si ingredient in diferite preparate.

Printre cele mai importante utilizari ale uleiului de cocos se numara:

1. Poate sa inlocuiasca untul in prepararea unor retete;

2. Poate fi adaugat in smoothie-uri, pentru un boost de energie;

3. Poate fi folosit pentru a da un plus de savoare cafelei, adaugat ca si creamer;

4. Pentru intretinerea vaselor din fonta;

5. Datorita aciului lauric si a MCFA-ului, contribuie la imbuntatirea sistemului imunitar, chiar si gatit;

6. Poate fi folosit la prepararea maionezei vegetale;

7. In pregatirea unor snack-uri care imbunatatesc memoria celor mici;

8. Pentru un boost de energie pe toata perioada zilei, amesteca o lingura de ulei de cocos cu una de seminte de chia (se consuma imediat, nu se lasa peste noapte);

9. Poate fi folosit pentru prajit, deoarece are un punct ridicat de ardere;

10. Poate fi utilizat in prepararea granolei;

11. Un alt avantaj atunci cand este gatit, este ca pastreaza nealterat gustul preparatelor;

12. Poate fi foloist la prepararea unor caramele;


Intrebuintari ale uleiului de cocos pentru sanatate:


13. Imbunatateste absorbtia de calciu si magneziu in organism;

14. Ajuta la remineralizarea dintilor;

15. Energizeaza intregul corp;

16. Ajuta la pierderea in greutate, daca este consumat zilnic;

17. Imbunatateste somnul;

18. Sustine functiile tiroidei;

19. Imbunatateste nivelul de insulina daca este consumat zilnic;

20. Ajuta la regenerarea pielii in diferite rani;

21. Combate anumite infectii, de exemplu infectiile la rinichi;

22. Aplicat pe piele ajuta la combaterea celulitei;

23. Grasimile continute ajuta la combaterei depresiei;

24. Aplicat local, reduce durerea cauzata de hemoroizi;

25. Imbunatateste circulatia sangelui, in special la persoanele care au mereu mainile si picioarele reci;

26. Previne bolile inimii si normalizeaza presiunea sangvina;

27. Persoanele care consuma ulei de cocos pot sa previna aparitia bolii Alzheimer;

28. MCFA-ul continut este considerat un antibiotic natural care ajuta la protejarea si regenerarea celulelor ficatului;

29. Previne cancerul si este indicat in tratamentele cu chimioterapiei.


Utilizarea uleiului de cocos in cosmetica:


30. Aplicat ca atare pe piele, ca si lotiune hidratanta;

31. In combinatie cu alte uleiuri, utilizat ca si lotiune de demachiere;

32. In combinatie cu unt de shea, poate fi folosit ca si balsam pentru calmarea pielii;

33. In prepararea diverselor lotiuni de corp;

34. In prepararea deodorantului de casa. Uleiul de cocos are proprietati antibacteriene si ajuta la combaterea mirosurilor neplacute;

35. Poate fi folosit ca atare pentru demachierea delicata a ochilor;

36. Ajuta la eliminarea petelor maronii cauzate de varsta;

37. Poate fi folosit pentru evitarea arsurilor cauzate de soare;

38. Aplicat local, poate fi folosit ca si protectie solara cu SPF scazut;

39. Poate fi folosit si ca ulei de mesaj. Pentru o aromamai intensa, foloseste-l in combinatie cu uleiul esential preferat;

40. Combinat in parti egale cu zahar, poate fi folosit ca si scrub pentru corp;

41. Pentru a face un scrub anticelulitic homemade amesteca ulei de cocos cu zat de cafea si zahar;

42. Poate fi folosit in repararea unor balsamuri de buze naturale;

43. Poate fi utilizat in prepararea sapunului de casa;

44. Poate fi folosit ca si lubrifiant natural, deoarece nu are efecte negative asupra florei vaginale;

45. Barbatii pot sa-l foloseasca ca si crema pentru barbierit sau lotiune dupa barbierit;

46. Combinat cu sare de mare ajuta la indepartarea pielii moarte de pe talpi si calcaie;

47. Pentru bebelusi poate fi folosit in combaterea iritatiilor cauzate de pampers;

48. In combinatie cu bicarbonat de sodiu poate fi utilizat ca si deodorant natural;

49. Tot in combinatie cu bicarbonat de sodiu, poate fi utilizat ca si pasta pentru albirea dintilor;

50. Aplicat pe cuticule, ajuta la cresterea sanatoasa a unghiilor;

51. Aplicat pe coate, hidrateaza si ajuta la imbunatatirea estetica a pielii;

52. Poate fi folosit ca si filtru impotriva clorului din bazine (petru cei care practica inotul);

53. Poate fi utilizat ca si lotiune naturala hidratanta pentru bebelusi;

54. Poate fi folosit ca si masca pentru par;

55. Maseaza scalpul cu ulei de cocos pentru a stimula cresterea parului;

56. Poate fi folosit ca si ingredient pentru sampoanele homemade;

57. O cantitate mica de ulei de cocos aplicata pe palme, apoi pe firele de par rebel are efecte antistatice;

58. Poate fi utilizat si ca balsam pentru par.

ulei de cocos extravirgin ecologic vegis

Remedii naturale in care este utilizat uleiul de cocos:

59. Imbunatatirea sanatatii orale;

60. O cantitate mica aplicata in interiorul nasului ajuta la ameliorarea simptomelor alergice;

61. Prezinta proprietati antimicrobiene si antibacteriene;

62. Remineralizarea dintilor;

63. Imbunatatirea sanatatii cavitatii bucale;

64. Ajuta la vindecarea psoriazisumului si a eczemelor;

65. Combinat cu o picatura de ulei de oregano ajuta la imbunatatirea sanatatii gingiilor;

66. Scade nivelul de colesterol;

67. Aplicat local, reduce aspectul varicelor;

68. Ajuta la vindecarea rapida a arsurilor solare;

69. O lingura de ulei de cocos adaugata in ceai fierbinte ajuta la recuperarea mai rapida in caz de raceala sau gripa;

70. Ajuta la reducerea efectelor artritei;

71. Reduce senzatia de mancarime in urma muscaturilor de tantari;

72. Utilizat regulat, lupta impotriva acneei;

73. Utilizat intern si extern ajuta la combaterea infectiilor tractului urinal;

74. Benefic impotriva calcaielor crepate;

75. Utilizat zilnic imbunatateste vigilenta mentala;

76. O lingura de ulei de cocos consumata dimineata cu fructe de padure bogate in antioxidanti prezinta efecte anti-imbatranire;

77. Echilibreaza nivelul hormonilor;

78. Trateaza candida si alte infectii ale vaginului;

79. Previne osteoporoza;

80. Echilibreaza nivelul insulinei si imbunatateste diabetul de tip 2;

81. Combate matreata si pastreaza pielea scalpului sanatoasa;

82. Imbunatateste digestia si colita ulcerativa.


Intrebuintari ale uleiului de cocos pentru mame si copii:


83. Aplicat putin ulei de cocos pe un betisor de urechi trateaza infectiile urechilor la copii;

84. Aplicat pe sfarcuri, amelioreaza iritatiile in urma alaptarii;

85. Mamele care alapteaza pot consuma cateva linguri de ulei de cocos pe zi pentru a spori cantitatea de lapte si pentru a deveni mai nutritiv;

86. Combate efectele mancarimii cauzate de varicela;

87. Aplicat pe piele in timpul sarcinii previne aparitia vergeturilor;

88. Poate fi aplicat pe perineu pentru a ajuta la vindecarea acestuia dupa nastere;

89. In combinatie cu otetul din cidru de mere poate fi folosit ca si tratament natural impotriva paduchilor.


Utilizari ale uleiului de cocos in gospodarie: 

90. Poate fi folosit pentru prepararea sapunului de rufe;

91. Prepararea unor solutii naturale impotriva gandacilor;

92. Poate fi folosit la intretinrea obiectelor din piele - aplica o cantitate mica pe acestea apoi sterge cu o carpa moale;

93. Da luciu incaltamintelor din piele;

94. Poate fi folosit si pentru probleme ale pielii la animalele de companie;

95. Aplicat pe maini dupa spalarea vaselor, impiedica uscarea pielii;

96. Combinat cu ulei esential de iarba matei (Nepeta cataria), rozmarin si menta, poate fi folosit ca si insecticid natural;

97. Ajuta la indepartarea puricilor la animalele de comapnie. Periaza blana animalului cu o perie peste care ai pulverizat ulei de cocos. Repeta operatiunea timp de cateva saptamani, in special pe timpul verii;

98. Ajuta la eliminarea mult mai rapida a etichetelor de pe recipientele de plastic, sticla sau lemn;

99. Ajuta la remedierea scartaitului balamalelor;

100. Indeparteaza urmele de creioane colorate sau cerneala de pe pereti;

101. Ajuta la aprinderea focului.


De unde pot achizitiona ulei de cocos extravirgin organic?

Pe Vegis.ro gasesti o gama foarte vasta de uleiuri de cocos extravirgine si ecologice pentru toate gusturile si buzunarele. 😊

ulei de cocos extravirgin ecologic vegis



Trimiteți un comentariu

Designed by OddThemes | Distributed by Gooyaabi Templates