Ce vitamine contin morcovii? Valori nutritionale si calorii - Totul Bio

Ce vitamine contin morcovii? Valori nutritionale si calorii

Morcovii, una dintre cele mai populare legume din intreaga lume, isi obtin culoarea de la antioxidantii numiti carotenoizi. Unul dintre aceste carotenoide este beta-carotenul, un precursor al vitaminei active A, care este responsabil pentru multe dintre beneficiile de morcovilor sau a sucului de morcovi. Multe studii au aratat ca beta-carotenul este esential in imbunatatirea sistemului imunitar, protejeaza sanatatea pielii si a ochilor si pentru a combate efectele provocate de radicalii liberi care pot duce la diverse forme de boli cronice, cum ar fi cancerul si bolile de inima.

Morcovii prezinta o serie de beneficii, de la echilibrarea zaharului din sange, la imbunatatirea sanatatii sangelui, curatarea rinichilor, protejarea vederii, si pana la buna functionare a creierului si lupta impotriva leucemiei.

Morcovii sunt unul dintre cei bune surse de vitaminei A. Aceste leguminoase sunt si o sursa importanta de fibre, antioxidanti, de vitamine (A, C, K, B8), precum si acid pantotenic (B5), acid folic (B9), potasiu, fier, cupru si mangan.

Alte tipuri de antioxidanti prezenti in morcovi:

Alfa-caroten: Antioxidant care este transformat de catre in vitamina A, care este benefic pentru sanatatea pielii, a oaselor, ochilor si intarirea sistemului imunitar.

Luteina: Unul dintre cei mai importanti antioxidanti din morcovi benefic pentru sanatatea ochilor, se gaseste predominant in morcovii de culoare galbena si portocalie.

Licopen: Antioxidant rosu aprins, gasit in multe fructe si legume rosii. Acesta poate contribui la scadea riscul de cancer si de boli cardiovasculare.

Poliacetilena: Cercetarile recente au identificat compusi bioactivi in morcovi care pot ajuta la protejarea impotriva leucemiei si a celulelor canceroase.

Antocianine: Antioxidantii puternici gssiti in morcovii de culoare inchisa.


Ce vitamine contin morcovii?  Valori nutritionale si calorii


Ce nutrienti, vitamine, minerale si lipide contin morcovii?

NutrientiUnitateValori / 100 g
Apag88.29
Energiekcal41
Proteineg0.93
Lipide (grasimi)g0.24
Carbohidratig9.58
Fibre dieteticeg2.8
Zaharg4.74
Minerale
Calciu, Camg33
Fier, Femg0.3
Magneziu, Mgmg12
Fosfor, Pmg35
Potasiu, Kmg320
Sodiu, Namg69
Zinc, Znmg0.24
Vitamine
Vitamina C (acid asorbic)mg5.9
Tiamina (B1)mg0.066
Riboflavina (B2)mg0.058
Niacina (B3)mg0.983
Vitamina B6mg0.138
Acid folic (B9)µg19
Vitamina B12µg0
Vitamina Aµg835
Vitamina E mg0.66
Vitamina D (D2 + D3)µg0
Vitamina Kµg13.2
Lipide (grasimi)
Grasimi saturateg0.037
Grasimi monosaturateg0.014
Grasimi polisaturateg0.117
Colesterolmg0

Sursa: usda.govTrimiteți un comentariu

Designed by OddThemes | Distributed by Gooyaabi Templates